Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
De platformeconomie is een essentieel en evoluerend onderdeel van ons moderne economische landschap. Iedereen kent ze: de grote spelers zoals Uber, Airbnb, Thuisbezorgd, Bol.com en Marktplaats. Deze innovatieve en vaak disruptieve oplossingen draaien om het creëren en uitwisselen van waarde via digitale of technologische platforms. Deze online platforms fungeren als verbindende schakels tussen producenten en consumenten, waardoor transacties, interacties en de uitwisseling van goederen, diensten of informatie mogelijk worden gemaakt.

Online platform trends en relevantie voor jouw bedrijf 

We zien tegenwoordig een sterke verschuiving naar een toenemend aantal digitale interacties tussen gebruikers en bedrijven. Organisaties maken aanzienlijke investeringen in het digitaliseren van hun werkprocessen, het uitbreiden van e-commerce activiteiten en het verbeteren van hun service via digitale producten. Deze ontwikkeling is niet alleen een reactie op technologische vooruitgang, maar ook een strategische aanpassing aan de verwachtingen van moderne consumenten. De moderne consument is namelijk steeds meer gewend om sneller en makkelijker digitaal te kunnen werken.

Maar: “What’s in it for you?” Hoewel consumenten meegaan met de digitalisering van organisaties, merken we dat hun gebruikservaring toch afneemt. Als elke organisatie afzonderlijk investeert in een eigen portal, moet de eindgebruiker voortdurend tussen verschillende portals schakelen om dagelijkse taken uit te voeren. Dit leidt in sommige situaties tot een verslechtering van de algehele gebruikerservaring. De opkomst van de platformeconomie biedt in specifieke gevallen een geweldige oplossing voor dit probleem: bedrijven bundelen hun krachten om gezamenlijk nieuwe digitale platforms te creëren. Dit betekent geen afzonderlijke klantportalen en interactiesystemen meer, maar één digitaal platform dat zich richt op jouw specifieke niche, met de gebruiksvriendelijkheid voor klanten als belangrijkste focus.

Let op! Zoals al aangegeven zien wij slechts in sommige situaties de bundeling van krachten werken. In andere gevallen is het juist beter om een eigen digitale strategie en digitale omgeving te ontwikkelen. Het ontwikkelen van online platformen werkt goed in markten met een hoge mate van adoptie op het gebied van digitalisering. En markten waar een klant vaak bij veel verschillende leveranciers dezelfde handelingen moet uitvoeren. Denk hierbij aan groothandels, aftermarket handel, en maakbedrijven die componenten leveren in een groter product zoals fabriekslijnen of schepen.

Dit zet dus mogelijk een belangrijke beweging in gang die ook voor bedrijven in de niche of B2B relevant is. Steeds vaker zien we B2B online platforms ontstaan die zich richten op een specifieke doelgroep of deel van een sector. Wat we ons moeten realiseren is het feit dat steeds meer bedrijven en organisaties maar al te graag investeren om een centrale plek te claimen in het digitale domein rond de klant. Als organisatie moet je nu al elke kans aangrijpen om op deze toekomstige trend in te spelen. Hoe kun je je digitale infrastructuur nu al zo inrichten dat je straks nog relevant bent?

Onze visie op online platform strategie 

Als organisatie is het van belang jezelf af te vragen of je een kernrol kunt vervullen als online platform, of dat het wellicht verstandiger is om je voor te bereiden op integratie met een bestaand online platform. Als tussenoplossing kun je kiezen om partnerships met collega bedrijven te vinden. Deze kritische overweging stelt je in staat om je positie in de markt nauwkeurig te beoordelen met de eindgebruiker in gedachten. Door te streven naar een meer geïntegreerde aanpak, kun je voorkomen dat eindgebruikers worden belast met een lappendeken van losse systemen.

Het gaat niet alleen om het bouwen van afzonderlijke digitale portals, maar om het bieden van samenhangende en gebruiksvriendelijke oplossingen voor eindgebruikers. Door jezelf af te vragen of je een bestaand online platform kunt versterken of dat je beter kunt aansluiten bij een collega-platform, kun je kritisch evalueren waar jouw toegevoegde waarde het grootst is voor de eindgebruiker. Dit vereist een diepgaand begrip van marktontwikkelingen, concurrentie en de behoeften van jouw klanten.

Onze benadering richt zich op het voorkomen van versnippering en complexiteit in digitale ecosystemen. We geloven dat organisaties moeten streven naar integratie en samenwerking binnen online platforms, met als doel een naadloze en waardevolle gebruikerservaring te bieden. Door deze benadering kunnen we organisaties helpen om digitale strategieën te ontwikkelen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook gericht zijn op het vervullen van de behoeften en verwachtingen van de eindgebruiker.

Voordelen van het ontwikkelen van een online platform

Dataverzameling

Kan jouw organisatie de kernrol vervullen? Dat heeft zeker één groot voordeel, namelijk: je kunt optreden als gatekeeper voor alle datastromen, inclusief die van andere participerende partijen en je hebt een unieke kans om waardevolle inzichten te verkrijgen. Door gezamenlijk een online platform te gebruiken, kun je verschillende databronnen combineren en analyseren. Dit leidt tot diepgaande inzichten in markttrends, gebruikersgedrag en conversieoptimalisatie, wat essentieel is voor strategische besluitvorming en innovatie.

Gezamenlijke verbetering van gebruiksvriendelijkheid

Deze ontwikkeling binnen B2B-bedrijven, vooral in niches zoals de scheepvaart en maakindustrie, is de groeiende behoefte aan verbeterde digitale dienstverlening voor klanten. Deze zakelijke klanten willen efficiënt inkopen en informatie ontvangen van bedrijven, het liefst op één centrale locatie. Daarom is er een duidelijke trend zichtbaar richting B2B online platforms. Deze verschuiving naar digitale platforms dient eigenlijk als integraal onderdeel van de visie van bedrijven in deze sectoren. Door een allesomvattend digitaal platform te bieden, kunnen B2B-bedrijven hun klanten een naadloze en geoptimaliseerde ervaring bieden, waarbij inkoop, informatievoorziening en interactie op één plek worden samengebracht. Dit strategische gebruik van technologie stelt bedrijven in staat om zich te positioneren voor groei en concurrentievoordeel in een steeds meer gedigitaliseerde zakelijke omgeving.

Creatie van nieuwe verdienmodellen

Samenwerking binnen een online platform biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Door complementaire diensten of producten aan te bieden, kunnen partners op het platform synergieën benutten en nieuwe inkomstenstromen genereren. Dit opent de deur naar innovatieve bedrijfsmodellen die anders moeilijk te realiseren zouden zijn. Denk aan verdienmodellen als:

  • Abonnementsvorm: Een abonnementsmodel biedt jou als bedrijf die mogelijk een B2B digital platform willen opzetten, een aantrekkelijke mogelijkheid om een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom te genereren. Door abonnementen aan te bieden aan zakelijke klanten kun jij als bedrijf rekenen op terugkerende inkomsten op lange termijn, wat de financiële stabiliteit van het platform versterkt. Dit model moedigt investeringen aan door een solide basis te bieden voor een duurzaam rendement op de investering, waarbij de investeringswaarde wordt vergroot door de voorspelbaarheid van inkomsten.
  • Transactiekosten: Voor bedrijven die een B2B digital platform willen opzetten, biedt het transactiekostenmodel een aantrekkelijke manier om inkomsten te genereren die gekoppeld zijn aan de activiteit op het platform. Door alleen te betalen op basis van succesvolle transacties, wordt de financiële last in overeenstemming gebracht met het gebruik van het platform. Dit model moedigt investeringen aan door te laten zien dat het platform groeit en profiteert van toegenomen transactieactiviteit, waardoor investeerders vertrouwen hebben in het groeipotentieel en de waardecreatie van het platform.
  • Vermiddelings- of commissiemodel: Het commissiemodel op een B2B digital platform creëert een win-winsituatie voor jou als investeerder en gebruikers. Voor bedrijven die het platform willen opzetten, betekent dit model dat de kosten in lijn zijn met behaalde resultaten, waardoor het risico wordt beperkt. Investeerders worden aangetrokken door de potentie van dit model omdat ze alleen betalen bij succesvolle transacties, waardoor een stimulans ontstaat om het platform actief te laten groeien en gebruikers te betrekken. Dit model kan investeringen aantrekkelijk maken vanwege de directe relatie tussen platformprestaties en financieel rendement.
  • Advertentiemodel: Het advertentiemodel biedt een extra inkomstenbron zonder directe betrokkenheid van gebruikers. Door advertentieruimte aan te bieden op het platform kunnen investeerders profiteren van extra inkomstenstromen. Dit model kan investeringen aantrekkelijk maken door de mogelijkheid om extra waarde te bieden aan adverteerders en de diversificatie van inkomsten te vergroten.
  • Licentiemodel voor software: Voor bedrijven die een B2B digital platform willen opzetten, biedt het licentiemodel voor software een kans om hoogwaardige softwarefunctionaliteit aan te bieden tegen een redelijke prijs. Dit model kan investeringen aantrekkelijk maken omdat het directe waarde creëert voor gebruikers, wat hun productiviteit en efficiëntie kan verbeteren. Investeerders kunnen profiteren van een groeiend klantenbestand dat gebruikmaakt van de software, waardoor licentie-inkomsten toenemen en de investeringswaarde wordt vergroot.

Let op! Addertje onder het gras

Een cruciaal aspect waar je bij het vervullen van een kernrol als online platform is het kunnen en durven loskoppelen van je bestaande business. Dit is essentieel om geloofwaardigheid te behouden, vooral in relatie tot concurrenten. Door het online platform strikt gescheiden te houden van je primaire bedrijfsactiviteiten, vermijd je belangenconflicten en behoud je transparantie en integriteit binnen het ecosysteem van het platform. Dit versterkt niet alleen je geloofwaardigheid bij gebruikers en partners, maar ook bij concurrenten, wat van vitaal belang is voor het opbouwen van vertrouwen en het bevorderen van samenwerking binnen de branche.

Geschreven door

Fleur van der Hooft

Fleur van der Hooft

Online Marketeer
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!

Newsletter
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!