Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
In het snel evoluerende landschap van klantenservice is digital self-service niet langer een optionele toevoeging, maar eerder een essentieel onderdeel geworden. Moderne consumenten verwachten niet alleen efficiëntie, maar ook een zekere mate van autonomie in hun interacties met bedrijven.

Heb je jezelf ooit geërgerd aan het eindeloze wachtmuziekje en het herhalen van dezelfde informatie bij een klantenservice? In 2024 verwachten gebruikers dat bedrijven slim omgaan met hun gegevens en dat ze snel en naadloos kunnen communiceren wanneer dat nodig is, omdat tijd steeds kostbaarder wordt. En vergeet de term B2B en B2C, in 2024 praten we tegen mensen, die dezelfde interacties in het zakelijk leven verwachten als bij de apps of interacties die ze dagelijks in hun privé hebben. 

Wat is Digital Self-Service?

Digital self-service - vrij vertaald, digitale zelfbediening - verwijst naar het gebruik van online platforms, apps, chatbots en geautomatiseerde systemen door klanten om taken uit te voeren zonder tussenkomst van medewerkers. Het biedt gemak en flexibiliteit voor gebruikers, terwijl het bedrijven helpt kosten te besparen en processen te stroomlijnen.

Ontwikkelingen in de markt met betrekking tot Digital Self-Service

In 2024 zien we een groeiende trend naar meer geavanceerde en gepersonaliseerde digitale self-service-oplossingen. Bedrijven investeren in AI-gestuurde chatbots, spraakgestuurde assistenten en self-service portalen. Deze middelen zijn ontworpen om naadloze en intuïtieve ervaringen te bieden aan klanten. Bovendien integreren bedrijven steeds vaker self-service functionaliteiten in hun bestaande systemen en platforms om een meer uniforme en samenhangende klantreis te creëren. 

Waarom zou je als bedrijf Digital Self-Service toepassen?

Er zijn meerdere redenen op te noemen waarom je als bedrijf digital self-service zou moeten toepassen. Een aantal redenen hebben we hieronder voor je opgesomd. 

Klantverwachtingen: Klanten verwachten in 2024 een online ervaring waarin self-service een belangrijk onderdeel vormt. Het voldoen aan deze verwachtingen is essentieel om concurrentievoordeel te behouden. Voor je dagelijkse boodschappen gebruik je tegenwoordig ook een zelfscankassa. Voor bedrijven is het belangrijk om mee te bewegen met dit veranderende consumentengedrag. 

Kostenbesparing: Digital self-service stelt bedrijven in staat om operationele kosten te verlagen door de noodzaak voor menselijke tussenkomst te verminderen.

Verbeterde klantenservice: Door snelle en gemakkelijk toegankelijke self-service opties aan te bieden, kunnen bedrijven 24/7 ondersteuning bieden, wat resulteert in een betere algehele klantervaring.

Klantbehoud: Door klanten in staat te stellen problemen zelf op te lossen en snel antwoorden te vinden, kunnen bedrijven klanttevredenheid vergroten en klantverloop verminderen.

Hoe passen wij Digital Self-Service toe?

Bij Digital Impact hebben we digital self-service omarmd als een integraal onderdeel van onze benadering van klantinteracties. We hebben diverse projecten uitgevoerd waarbij we digitale selfservice-oplossingen hebben ontwikkeld en geïmplementeerd om onze klanten te helpen hun doelen te bereiken en hun interactie met hun klanten te verbeteren.

Concrete Projecten waarbij digital self-service is toegepast zijn:

Interfastfood: Online Klantportaal
Interfastfood levert ijzersterke fastfood concepten die bestaan uit een mix van apparatuur, grondstoffen en ondersteuning met Point-of-sale materiaal.

Voor dit bedrijf hebben we een online klantportaal gebouwd waar klanten zelf hun persoonlijke gegevens kunnen beheren, bestelgeschiedenis kunnen bekijken en feedback kunnen geven.

Door deze digitale selfservice-oplossingen toe te passen, hebben we onze klanten geholpen om efficiënter te opereren, kosten te besparen en tegelijkertijd de klanttevredenheid te verbeteren in lijn met de verwachtingen van de moderne consument in 2024.

Euro-index: Online winkel
Euro-Index is een technische groothandel voor o.a. meet- en regelinstrumenten. Bij dit bedrijf hebben we een e-commerce website en mobiele app ontwikkeld om klanten in staat te stellen producten en diensten te kopen zonder fysiek naar de winkel te gaan.

Klantenservice via Chatbots
Integratie van geautomatiseerde chatbots op websites en sociale mediaplatforms om klanten directe ondersteuning te bieden en veelgestelde vragen te beantwoorden.

Vicini Rotterdam: Automatisch reserveringssysteem
Vicini is een Italiaanse horecagelegenheid, gelegen in Rotterdam. In de bouw van hun website hebben we een online reservering platform geïntegreerd waarmee klanten zelf afspraken kunnen maken voor dit restaurant. Ook hebben we vergelijkbare tools geïmplementeerd voor het boeken van afspraken in hotels, boeken van vliegtickets en reserveren voor evenementen.

Wil je als bedrijf ook meegaan met de tijd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden op gebied van digital self-service? Neem dan contact met ons op! 

Geschreven door

Patrick Bosters

Patrick Bosters

Digital Consultant
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!

Newsletter
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!