Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Het systeem behelst een wereldwijde gedecentraliseerde database van domeinnamen die hiërarchisch is opgebouwd. Het systeem zorgt ervoor dat de computer en de server met elkaar kunnen communiceren. De website (in letters) die je bezoekt is gekoppeld aan een adres (in cijfers), het DNS is een soort digitaal telefoonboek waarin alle websites en hun adres zijn ondergebracht. Bijvoorbeeld https://digitalimpact.nl/ staat op het adres  185.162.56.2

Wat is een subdomein?

Een subdomein is een extra toevoeging aan de bestaande domeinnaam. het domein en subdomein worden van elkaar gescheiden door een . (punt). Mocht een bedrijf een aparte pagina willen aanmaken voor bijvoorbeeld hun vacatures dan kunnen zij dat aanmaken als; werkenbij.bedrijf.nl. Op die manier is duidelijk dat je hier te maken hebt met een specifiek onderdeel van dit bedrijf.  Subdomeinen worden voornamelijk gebruikt om te verwijzen naar verschillende (grote) onderdelen van hetzelfde domein die veel verkeer of data moeten verwerken. Een website met veel dataverkeer kan er bijvoorbeeld baat bij hebben om gebruik te maken van subdomeinen. Een subdomein hoeft zich namelijk niet op dezelfde server te bevinden als het hoofddomein. Dit zorgt ervoor dat als er op beide websites veel verkeer is dat dit de snelheid niet hoeft te beinvloeden. Iedere website heeft een eigen server en daardoor meer draagkracht om de verzoeken te verwerken.

Heeft jouw bedrijf een eigen intranet voor de medewerkers van het bedrijf dan bevindt zich dit hoogstwaarschijnlijk onder een subdomein. De data van het intranet wordt verwerkt op een andere server dan de website van het bedrijf, dit is veiliger en bovendien dus sneller voor beide omgevingen.