Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
In ons vakgebied zijn wij gek op engelse woorden! Waarom? Geen idee. Maar dat het beter klinkt kunnen we alleen maar onderschrijven. Een van de meest voorkomende woorden op ons kantoor is 'user experience', ook wel uitgesproken als UX. Maar wat houdt deze 'gebruikerservaring' in?

Wat is UX Design? 

Je komt vast wel eens een website tegen waarbij je denkt: 'Waarom kan ik nu niet vinden wat ik zoek?' Op dit moment ben je stiekem al een beetje bezig met UX design. Wanneer je iets niet makkelijk kunt vinden, staat dit element óf op een onlogische plek óf wordt het niet duidelijk weergegeven.

Een goed voorbeeld is het hoofdmenu onder in beeld weergeven op de mobiele device (eerder genoemd in onze blog: webdesign trends). Voor de gebruiker van deze website op de computer kan het verwarrend zijn dat het hoofdmenu 'verplaatst' is op de mobiele device. De gebruiker raakt in de war en verlaat de website. Deze trends moeten dan nog langzaam geadopteerd worden door de gebruiker, voordat het écht werkt. Hierbij is het van belang te kijken of deze trend wel bij jouw doelgroep past. Een jonge doelgroep zal deze nieuwe trends waarschijnlijk eerder begrijpen en de gemakken ervan inzien.

De taken 

Oké, dus de UX designer onderzoekt de doelgroep, de locatie van elementen en zorgt ervoor dat de aandacht op de juiste manier verdeeld is, maar is dat alles? Het antwoord is natuurlijk: nee. Zoals het woord het al zegt is het de gehele ervaring van de gebruiker die bepaald wordt door de UX designer. Dit is niet een standaard routine die je uitvoert. Want ieder bedrijf heeft weer unieke kenmerken en bezoekers. Bovendien kan jouw bedrijf of bezoeker net als jijzelf door kennis en ontwikkeling veranderen. Dit verandert dan automatisch de user experience.

Om een duidelijk beeld te geven wat een UX designer doet hebben wij het verschil met een webdesigner opgesomd:

Website ontwerperUX designer
Verdieping in marketing contextNeeJa
Indeling website (flow chart)JaJa
Wireframe / prototypeNeeJa
GebruikersonderzoekNeeJa
InteractievormgevingNeeJa
User Interface designJaJa
Monitoren websitebezoekNeeJa
Optimaliseren websiteNeeJa


Werkwijze 

UX is een proces van definiëren, analyse & onderzoek, visual design, implementatie design (bouw), evaluatie en optimalisatie. Een proces dat continue doorloopt en steeds meer inzicht vrijgeeft van de werkwijze van de bezoeker. Deze werkwijze geeft de perfecte basis voor een doeltreffend online platform.

Waarom UX Design?

  1. Conversie verhogen: Wanneer de werkwijze van de bezoeker vertaald is naar een nieuw prototype, zal dit automatisch de kans op conversie vergroten. De bezoeker navigeert makkelijker door het online platform en zal dus eerder op de juiste plaats uitkomen. Hoe sneller de juiste bestemming gevonden, hoe groter de kans op conversie.
  2. Organische vindbaarheid verhogen: Op het gebied van online marketing is een van de meest gestelde vraag: 'Hoe kom ik bovenaan in Google?' Een snelle reactie kan dus zijn: 'je SEO verbeteren'. Maar wist je dat UX hierbij ook bijdraagt? De zoekmachine scant jouw online platform namelijk ook op gebruikerservaring. Is jouw content makkelijk te vinden en goed gestructureerd, dan zal jouw platform ook beter scoren in de zoekmachine.
  3. Klanttevredenheid verhogen: Een logisch gevolg van het verbeteren van de gebruikerservaring is dat de klanttevredenheid ook omhoog gaat. De klant voelt zich begrepen waardoor hij/zij eerder tot een goed zoekresultaat komt. Door deze positieve ervaring zal deze klant ook eerder geneigd zijn terug te komen.
  4. Efficiëntie: Je bezoeker zal niet alleen sneller en makkelijker taken uit kunnen voeren, maar maakt ook minder fouten. Hierdoor roept het minder vragen op en bespaart het jou tijd met het beantwoorden van vragen. Win-win!

Conclusie We kunnen wel stellen dat goed onderzoek uiteindelijk veel meer oplevert dan ondoordacht tot een online platform komen. Bespaar dus niet op een goed UX onderzoek, want uiteindelijk levert het blije bezoekers en meer conversie op!

Geschreven door

Mark van Domburgh

Mark van Domburgh

Projectmanager & UX/UI Specialist
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!

Newsletter
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!