Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Dagelijkse bedrijvigheid verandert abrupt en de manier waarop jij jouw doelgroep normaal bereikt, bestaat ineens tijdelijk niet meer. Sterker nog, de verwachting is dat de bedrijvigheid nooit meer hetzelfde zal zijn. Zeker in tijden als deze zoek jij als ondernemer of marketeer naar de ‘sweet spot’ binnen beschikbare marketingkanalen, toch? Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst.

Nu heb je wellicht al opgemerkt dat er zich een aantal ontwikkelingen voordoen. Denk hierbij aan online shoppen, werken vanuit huis en het dagelijkse sociale leven dat niet meer plaatsvindt zoals het eerder deed.

Allemaal ontwikkelingen die een enorme boost geven aan jouw digitale wereld. Marketing via digitale kanalen wordt ineens een hot item voor jouw organisatie. Social media in het speciaal…

Maar! Wat zijn dan de mogelijkheden op technisch gebied, hoe zet je deze het beste in en waar bevindt mijn doelgroep zich? Dit zijn vragen die nu wellicht ook bij jou zullen spelen.

In dit artikel willen we je dan ook uitleggen wat social media marketing inhoudt en hoe je een goede promotiecampagne inricht die precies jouw doelgroep aanspreekt en converteert tot aankoop of contact.

Inhoud van dit artikel:

Wat is social media marketing?

Definitie: Social Media Marketing (SMM) is een marketingtechniek waarbij sociale media worden ingezet met als doel marketing (communicatie) doelstellingen te realiseren. Het is een interactieve vorm van marketing gericht op het aangaan van een dialoog of aankoop. Echter is het een middel en geen doel. Het moet dus alleen ingezet worden als het bedrijf en de markt hiervoor geschikt zijn.

Social media wordt steeds meer gebruikt en er zijn tal van platforms die marketingtools beschikbaar stellen, zodat jij jouw doelgroep kunt bereiken. In dit artikel focussen wij ons alleen op promotiecampagnes (betaald) en niet op content creatie en -beheer via social media platformen.

Welke sociale media kanalen zijn er?

Dit zijn er een hoop. We hebben de belangrijkste in dit artikel meegenomen.

“Bijna 9 op de 10 Nederlanders is actief op Whatsapp!”

De top 10 social media kanalen: 

  1. Whatsapp – messaging
  2. Facebook – sociale leven
  3. Youtube – video’s
  4. Instagram – foto’s
  5. LinkedIn – zakelijk
  6. Pinterest – creatief
  7. Twitter – berichten en nieuws
  8. Snapchat – korte filmpjes
  9. Tik Tok – korte filmpjes
  10. Tumblr - creatief

Maar liefst 96% van alle Nederlanders maakt gebruik van social media in 2020. Het gemiddelde dagelijkse gebruik ligt op 98 minuten. Zoals vanzelfsprekend maken jongeren (15/19 jaar) het meest gebruik van social media, gemiddeld 143 minuten per dag. Social media wordt het minst gebruikt door 65-plussers (82 min. per dag). Uit de onderstaande tabel blijkt dat alle social media platformen gegroeid zijn ten opzichte van vorig jaar. 

KanaalGebruikers 2019Gebruikers 2020Groei +/-% +/-
Whatsapp 11,9 miljoen 12,1 miljoen + 220.000 + 2 %
Facebook 10,1 miljoen 10,4 miljoen + 230.000 + 2 %
Youtube 8,7 miljoen 9,1 miljoen + 430.000 + 5 %
Instagram 4,9 miljoen 5,6 miljoen + 710.000 + 14 %
LinkedIn 4,6 miljoen 4,7 miljoen + 70.000 + 2 %
Pinterest 3,5 miljoen 3,5 miljoen + 45.000 + 1 %
Twitter 2,5 miljoen 2,8 miljoen + 310.000 + 13 %
Snapchat 2,4 miljoen

2,7 miljoen

+ 310.000 + 13 %
Tik Tok - 0,7 miljoen - -
Tumblr 0,4 miljoen 0,4 miljoen + 30.000 + 8 %


Trends in 2020

2019 was al een vrij bewogen jaar in social media land. Met de opkomst en groei van verschillende platformen, tot de minder snelle adoptie van Facebook wat te maken had met verschillende schandalen. Daarnaast was er in 2020 een groei te zien in groepen binnen social media platforms. Kleinere en soms besloten groepen gaan de basis vormen voor social media platforms.

Ook was een vercommercialisering te zien van direct messaging. Deze trend zet door in 2020. Oh ja, natuurlijk niet te vergeten! “Voice” wordt steeds belangrijker. Het heeft nog even nodig, maar je ziet al een groei in het aantal podcasts, voice opnames en gebruik van voice search.

Maar dan nu de trends voor 2020, want daar gaat het om!

  1. TikTok is er en blijft! Het relatief nieuwe social media platform waarop je korte, vaak grappige of interactieve filmpjes kunt delen. Het is in tegenstelling tot veel andere platformen geen gesloten ecosysteem. In tegendeel, het delen van content is erg makkelijk en toegankelijk richting andere platformen. Op TikTok geldt: hoe gekker, hoe beter. Als marketeer moet je voor nu opletten dat TikTok voornamelijk gebruikt wordt door de jongere doelgroepen. Echter vindt er een snelle adoptie plaats onder millennials! Maar let op. In verband met de sancties die de Verenigde Staten dreigt op te leggen tegen TikTok, kunnen hier forse verschuivingen plaatsvinden. Zo heeft Instagram recent al de nieuwe feature Reels gelanceerd, die nagenoeg dezelfde functie bekleed als TikTok om hiermee de gebruikers van het platform snel van een alternatief te kunnen voorzien.
  2. Focus meer naar stories, ook voor bedrijven. Bijna ieder platform heeft tegenwoordig zogenaamde story formats. Deze zijn centraler komen te staan in de gebruikerservaring en worden dan ook steeds meer gebruikt. Nadat de gebruiker veranderd in het platformgedrag, zien wij vaak snel bedrijven volgen. De nadruk van social content en advertising zal dus meer op stories komen te liggen. Daarnaast is dit nog een relatief goedkoop advertentiekanaal. Wel is te zien dat de relevantie van de content erg belangrijk is voor de doelgroep, omdat de gemiddelde videoweergave tijd laag ligt.
  3. Whatsapp krijgt ads! Ja, echt. Het gaat gebeuren: Whatsapp krijgt advertenties. Je moet hierbij denken aan dezelfde werking als Instagram en Facebook. Eind 2019 werden de advertenties al getoond door moederbedrijf Facebook tijdens een evenement in Rotterdam. De advertenties zullen alleen zichtbaar zijn in de status-sectie van de app. Binnen chatberichten dus voorlopig nog geen advertenties.
  4. Social media marketing blijft heersen in de B2B. In 2019 was social media voor veel business-to-business spelers al de belangrijkste tool binnen de marketing strategie. Deze trend lijkt zich verder door te zetten in 2020. Het wordt wel steeds belangrijker om specifieke strategieën op te zetten, die aansluiten bij het gebruikersgedrag van jouw doelgroep. Denk hierbij ook aan de kanalen die je inzet om jouw doelgroep te bereiken.

Waar bevindt mijn doelgroep zich?

Vooralsnog gebruiken de meeste mensen Whatsapp en Facebook. Echter is te zien dat de doelgroep binnen Facebook veranderd. Jongeren maken relatief gezien steeds minder gebruik van Facebook dan ouderen. Bij ouderen is ook een lichte afname te zien, maar dit is een minder zware daling.

Groeiende kanalen zijn Youtube en Instagram. Beiden bieden de mogelijkheid om te adverteren. Ook Tik Tok laat een zeer snelle groei zijn in Nederland, dit wordt echter veel door jongeren gebruikt. Tot slot is er weer een flinke groei te zien bij Twitter en Snapchat.

Oké, maar waar bevindt jouw doelgroep zich dan precies? Demografisch gezien kunnen we de volgende bevindingen doen. (Let op, het kan per doelgroep verschillen op welke platformen het zich bevindt.) 

  • Jongeren tot 23 jaar: bevinden zich voornamelijk op Whatsapp, Youtube, Instagram, Snapchat en Tik Tok.
  • Vanaf 23 tot 40: bevinden zich voornamelijk op Whatsapp, Instagram, Facebook, LinkedIn, Youtube, Pinterest en Twitter.
  • 40 tot 65 jaar: bevinden zich voornamelijk op Whatsapp, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram, Twitter en Youtube.
  • 65-plussers: bevinden zich voornamelijk op Facebook 

Online doelgroep bepalen

Je kunt tegenwoordig niet meer zomaar iets op social media plaatsen. Die tijd is geweest en het is gewoonweg niet meer effectief genoeg. Maar wat moet je dan wel doen om jouw doelgroep te bereiken?

Start met goed segmenteren en zorg ervoor dat het juiste deel van de doelgroep de juiste boodschap krijgt!

Vooral in de B2B sector wordt vaak alleen gekeken naar de beslissers (DMU). Want tenslotte moeten zij gaan bepalen of jouw bedrijf met ze gaat samenwerken. Maar, deze focus is niet altijd goed. De beslissers worden vaak aangespoord tot aankoop door verschillende invloeden. Denk hierbij aan de invloed van marketeers, verkopers, HR-managers of productiemedewerkers die tegen problemen aan lopen.

Zorg dus voor een relevante boodschap voor de juiste doelgroep. Bedenk wie je wilt benaderen en wat ze hebben aan jouw content. Het kan namelijk zijn dat je niet direct tegen de beslisser praat, maar tegen iemand die invloed kan uitoefenen op de beslisser. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van groepen die invloed uit kunnen oefenen op een beslissing

Als je weet naar wie je communiceert kun je de doelgroep gaan bepalen. Om dit te doen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Richt jij je op lokale, regionale, nationale of internationale klanten?
  • Bestaat jouw doelgroep uit mannen of vrouwen? Of een zekere verhouding hiertussen?
  • Hou oud is je doelgroep ongeveer?
  • Wat weet jouw doelgroep al over jouw product of dienst? En wat vooral nog niet?
  • Hoe informeert jouw doelgroep zich? Denk hierbij aan kranten, tv, online of via netwerk.
  • Hoeveel is de doelgroep bereid te betalen voor jouw product of dienst?
  • Waar bevindt jouw doelgroep zich buiten werk om?

Uit deze vragen komen één of meerdere klantprofielen. Nu is het zaak dat je de klantvraag van deze subdoelgroepen goed begrijpt.

Informatiebehoefte vaststellen

Door de toenemende concurrentie op social media en het feit dat er heel veel content is om tussen op te vallen, is het van belang dat je weet wat relevant is voor jouw potentiële klant. Maar! Je moet goed opletten dat je eerst de informatiebehoefte segmenteert tussen verschillende subdoelgroepen die je wilt benaderen. Een productiemedewerker van een bedrijf is vaak niet in de positie om te kopen, maar wil wel meer weten over jouw producten of diensten.

Het bepalen van de informatiebehoefte is altijd een iteratief proces. Dat betekent dat je begint met de beste aanname die je vanuit jouw ervaring kunt doen. Door goed te meten op welke content het beste gereageerd wordt door het juiste deel van de doelgroep, kun je jouw social media strategie bijstellen. Om een eerste aanname te kunnen doen over de informatiebehoefte van de doelgroep, kun je de volgende stappen doorlopen:

  1.  Neem de doelgroep die je hebt bepaald en bedenk welke vragen zij vaak stellen tijdens het koopproces. Mocht je je klant weinig spreken, dan kun je ook bedenken welke informatie zij nodig hebben in de overweging om jouw product of dienst te kopen.
  2. Kijk voor referenties naar online data. Denk daarbij aan relevante zoekcombinaties in jouw branche, hashtags op social media, maar ook naar vragen die supportafdeling vaak via de mail krijgt.
  3. Selecteer relevante items waarop jij antwoord kunt geven en waarvan jij denkt dat de doelgroep hier wat aan heeft.
  4. Bedenk welke content je kunt maken om deze items te behandelen. Denk hierbij aan artikelen, podcasts, videocontent of goede fotocontent met toelichting.

Kanaalkeuze bepalen

Om je doelgroep te bereiken is social media in 2020 de uitkomst! Je kunt je naamsbekendheid vergroten, producten of diensten verkopen, of interactie aangaan met potentiële klanten.

Maar welk social media kanaal is rijp voor jouw boodschap? En waar bevindt jouw doelgroep zich? Eerder in dit artikel zijn de grootste social media platformen al opgesomd. Daarbij is ook geschreven over de leeftijd van de gebruikers van deze platformen. Je hebt nu jouw doelgroep bepaald en je weet wat je marketingdoelstelling en boodschap grofweg gaat zijn. Kijk eerst naar het profiel van jouw doelgroep voor de selectie van jouw social media kanalen. Daarna kun je gebruik maken van de onderstaande trends om jouw merk over te dragen via de geselecteerde kanalen:

  1. Facebook groepen nemen toe! Als jij content wilt communiceren naar een specifieke community, dan kunnen Facebook groepen heel interessant voor jou zijn. Facebook blijft de functionaliteiten van dit deel van het platform in 2020 verbeteren. Je kunt hiermee actief meedoen aan gesprekken die zich in deze communities voordoen.
  2. Instagram is bijna “Stories only”. Stiekem gejat van Snapchat, maar enorm effectief zijn de stories op Instagram. Wat begon als een etalage van dagelijkse content is steeds meer een marketingtool geworden. Je kunt met je bedrijf actief meedoen aan stories, zowel geadverteerd als organisch. En het effect? Mega! Let wel op dat je echt relevante content communiceert, want de gebruiker beweegt snel door Instagram Stories heen.
  3. Youtube marketing maakt een opmars. Youtube is jaren het platform geweest voor video content. Nu dit steeds belangrijker wordt, blijkt het ineens interessanter om hier als bedrijf actief op deel te nemen. Je kunt bijvoorbeeld relevante video content maken over jouw bedrijfsprocessen, of producten. Ook werkt het heel goed om via Youtube pre-roll ads (advertenties voor een video start) te adverteren. Omdat Youtube onderdeel is van Google, werken zij goed samen. Het is hierdoor mogelijk om jouw video advertentie in te stellen op eerder gezochte zoekcombinaties door de gebruiker. Heel interessant dus!
  4. Pinterest voor lifestyle en webshops. Dit platform wordt veel over het hoofd gezien maar is erg relevant als je een webshop hebt of lifestyle gerelateerd product of dienst verkoopt. De gebruiker oriënteert zich namelijk op Pinterest. Pins met een overtuigende titel en mooie afbeelding kunnen dus al snel de aandacht trekken. Je kunt via links verwijzen naar producten of landingspagina’s op jouw website of webshop.
  5. TikTok voor Generatie Z. Ja! TikTok is het snelst groeiende platform in de lijst. Maar, let wel op want het wordt gedomineerde door de jongere doelgroep (veelal t/m 23 jaar). Toch is ook te zien dat ook de millennials steeds meer gebruik gaan maken van het platform. Er zijn mogelijkheden om te adverteren via TikTok. Wel staat TikTok echt nog in de kinderschoenen. Er wordt daarom door bedrijven vaak een combinatie gemaakt van een eigen kanaal, het werken met influencers en adverteren.
  6.  LinkedIn maakt comeback. LinkedIn is nooit echt vergeten, maar door de opmars van Instagram en Facebook is het af en toe misschien een beetje in vergetelheid geraakt. Maar schijn bedriegt! LinkedIn marketing wordt steeds relevanter. Zowel de functionaliteiten in het platform zelf, als de advertentiemogelijkheden zijn verbeterd. Zo wordt video content belangrijker in 2020 en kun je betere doelgroepen bepalen binnen je advertenties. Zo kun je heel specifieke content creëren op relevante functies voor jouw product of dienst. Oh ja, en ook LinkedIn gaat stories implementeren. Dus misschien nog wel meer mogelijkheden in de toekomst!

Contentstrategie ontwikkelen

Oké, we weten al een heleboel. Maar het belangrijkste komt nog. Zoals in het eerdere artikel: “Online sales funnel in 6 stappen uitgelegd” al is besproken, moet je rekening houden met Marketing Qualified Leads en Sales Qualified Leads. Het is daarom heel belangrijk dat je de juiste informatie op het juiste moment communiceert.

59% van de klantreizen start online, maar 98% koopt niet direct!

Social is een steeds belangrijker bron van informatie en inspiratie binnen de customer journey. Maar als we kijken naar het AIDA-model uit ons vorige artikel, dan zit men nog wel aan het begin van de sales funnel. Je moet dus zorgen dat jouw content vooral helpt bij het keuzeproces en niet direct een aankoop teweeg hoeft te brengen.

Door de volgende stappen na te lopen kunnen je een goede content strategie bepalen:

  1. Start met het opdelen van je doelgroep. Je kunt hiervoor persona’s gebruiken. Dit is een hulpmiddel om je doelgroep te segmenteren, waarbij je omschrijving maakt van een stereotype binnen het doelgroepssegment;
  2. Bepaal voor ieder persona de klantreis. Denk hierbij vooral na over wat deze persona graag te weten wil komen, of het wil kopen of alleen informatie zoekt? Is de persona een beslisser of een beïnvloeder? Waar begeeft deze persona zich online? Denk daarbij aan platformen waarop de bezoeker actief is zoals social media of nieuwssites. Bepaal ook of deze persona al weet dat het iets van je wil kopen, of nog niet? Als men nog niet actief op zoek is moet je content meer nadruk hebben op het bevestigen van een probleem voor deze persona, of op de mogelijkheden die de oplossing bieden.
  3. Nu je weet hoe de verschillende segmenten zijn verdeeld, kun je een contentstrategie gaan inrichten. Maak voor iedere persona een losse contentstrategie. De contentstrategie start bij het punt in de klantreis waar je dit segment van de doelgroep wilt oppikken. Op welk social media kanaal is dit segment van de doelgroep actief? Bepaal tekst en visuele content op basis van wat deze groep activeert, zodat de kans het grootst is dat ze klikken op jouw advertentie. Maak de advertentie zo persoonlijk mogelijk, hierdoor voelt de doelgroep zich echt aangesproken.
  4. Nu gaan we de bezoeker activeren! Zorg dat je goed rekening houdt met de pagina, of het contactformulier waarnaar de advertentie verwijst. Wil je de bezoeker slecht informatie geven, of wil je dat de bezoeker direct converteert? Dat zijn belangrijke vragen en per social media platform zijn er voor geadverteerde berichten diverse opvolgmogelijkheden. Houd hier rekening mee in je content!

Call-to-action creëren

We zijn er bijna, maar vergeten misschien nog wel het belangrijkste. Een advertentie kan meerdere doelen hebben zoals hierboven al benoemd. Je wilt met je advertentie vaak een actie te weeg brengen. Wanneer je ervoor kiest om jouw advertentie te verwijzen naar je website, is het belangrijk om te bekijken of de pagina waar de bezoeker op uit komt de juiste call-to-action bevat. Een call-to-action kan een contactformulier zijn, maar ook heel simpel een telefoonnummer. Bepaal voor jezelf welke manier van contact de bezoeker het fijnst vindt. Nog belangrijker, bepaal eerst of de bezoeker überhaupt contact op gaat nemen in deze fase. Anders kan een call-to-action ook de inschrijving tot een nieuwsbrief zijn, om op de hoogte gehouden te worden.

Landingspagina’s en opvolging

Alle pagina’s die na een advertentie worden getoond noemen wij landingspagina’s. Deze pagina is erop berust om alle informatie te vertellen die de bezoeker wil ontvangen, zonder al te veel door te navigeren door de website.

Bepaal daarom ook hoe je de pagina waarnaar je verwijst inricht. Denk hierbij aan een korte introductie van jouw dienst of product, de belangrijkste USP’s en gerelateerde producten of diensten die je kunt bieden.

Oké, nu kun je aan de slag! Digital Impact is gespecialiseerd in het ontwikkelen van online sales funnels, waar ook het inzetten van social media campagnes onder valt. Neem gerust contact op als er op basis van dit artikel nog vragen zijn en we helpen je graag om meer te halen uit online!

Geschreven door

Kevin Koolmees

Kevin Koolmees

Online Marketeer
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!

Newsletter
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!