Rebranding, website en online marketing strategie voor SaaS bedrijf
De uitdaging
Vanwege veranderingen in de markt wilde YIM stappen zetten om hun (digitale) bedrijfspropositie toekomstbestendig te maken. De jongere generatie beweegt zich steeds minder op “traditionele wijze” en wil graag snel online zaken kunnen regelen. YIM kon hierin niet achter blijven. Ook de propositie van YIM was te veel van binnen naar buiten gefocust en gericht op de toepassing. Er moest een nieuwe propositie ontwikkeld worden waarin de gebruiker centraal stond, om hen zo beter aan te spreken over de voordelen van YIM.
De oplossing
Digital Impact heeft voor YIM een rebranding, nieuwe website en digitale marketingstrategie ontwikkeld om beter aan te sluiten op de behoeften van hun doelgroep. De focus lag op een gebruiker-centrale benadering met een frisse identiteit, een intuïtieve website en gerichte marketing via SEO, Google Ads en LinkedIn-retargeting.
Your identity management
YIM (Your Identity Management) is een Physical Identity & Access Management platform voor registratie van rollen, vereisten en toegangsrechten voor medewerkers, contractors en bezoekers. YIM is ontstaan in 2008 en ontwikkeld op basis van meer dan 25 jaar kennis en ervaring op het gebied van identity & access management.
Een outside-in benadering met de gebruiker centraal
Om te doorgronden voor welke doelgroepen YIM relevant is, was het belangrijk om te begrijpen wie deze doelgroepen waren, welke persoonlijke eigenschappen zij hadden en wat hun customer journey’s waren. We zijn gestart met een interne analyse om beter begrip te krijgen van de organisatie en het product. Daarna hebben we persona’s en hun customer journey’s uitgewerkt.

Een nieuwe, frisse identiteit die onderscheid van de concurrentie
Het doel was om het compleet anders te doen. De doelgroep had behoefte aan een oplossing voor hun probleem op het gebied van identity en access management op hun bedrijfslocaties en hier wilden we de focus op leggen. Door echt het verhaal te vertellen waarin de gebruiker en oplossing per gebruiker centraal staat, konden we ons onderscheiden.
Van functie naar vorm, van wireframes tot UX/UI design
Vanuit de customer journey’s hebben we een value proposition canvas ontwikkeld, waarmee we duidelijk zicht kregen op de toegevoegde waarde van YIM en de manier waarop we dit over wilde brengen. Met deze informatie hebben wireframes ontwikkeld om met elkaar te achterhalen hoe de structuur van de website optimaal in elkaar moet zitten.

Een website waarin de doelgroep zich gehoord voelt
De website moest het gevoel van de ‘user-first benadering’ omarmen. Door het toepassen van échte gebruikersverhalen, het ontwikkelen van sectorpagina’s en het uitwerken van fijne routes naar conversie hebben we gezorgd voor een enorm gebruiksvriendelijke website, die ook nog is aanspreekt.

Slechts 2% converteert direct, maar we willen wél data!
De aanschaf van YIM als SaaS product is voor veel organisaties een lange weg, waarin veel interne keuzes en stappen gemaakt moeten worden. We beseften ons snel dat een groot deel van de bezoekers dus niet direct zou converteren, maar eerder in de ‘interesse’ fase zou zitten. Om toch te zorgen dat we informatie winnen van interessante prospects hebben we gezorgd voor een whitepaper download module om e-mail gegevens van potentials op te halen.
Focus op thoughtleadership
YIM, met als moederorganisatie Unica, heeft enorm veel kennis van toegangs- en identiteitsmanagement. Zo is YIM namelijk ooit als intern product ontstaan. Deze kennis wilden we graag aan de doelgroepen delen. Daarom ontwikkelden we een kenniscentrum in de website waarin verschillende vormen van content gedeeld kunnen worden, zoals nieuwsitems, blogs, kennisartikelen en whitepapers.

Digitale marketing gericht op een lange ‘multi-touchpoint’ klantreis
Met het besef dat de klantreis lang in de interesse- en oriëntatiefase zou zitten, hebben we een digitale marketing strategie uitgedacht die hierop ingericht was. Voor manifeste doelgroepen hebben we Google ads campagnes en SEO optimalisatie uitgevoerd, om zo de vindbaarheid in zoekmachines te vergroten.
Maar we beseften ook met elkaar dat we hiermee slechts een klein deel van de doelgroep vangen. Een veel groter deel is lang latent actief. Dit betekent dat ze wel ervaren dat zij een probleem hebben, maar nog niet toe zijn aan het aankopen van een oplossing. Dit kan komen door stakeholders, technische vereisten en relatief lange aanvraagprocedures. Daarom zetten we ook in op LinkedIn advertenties en retargeting, om zo blijvend top-of-mind te zijn bij de doelgroep. Wanneer de doelgroep wil converteren, moeten ze daar vervolgens toe in staat zijn.

Webdesign dat voldoet aan alle gebruikersvoorwaarden
Tijdens onze analyse bleek dat een groot deel van de doelgroep ook mobiele devices gebruikt in haar klantreis. Zeker met de gedachte dat we LinkedIn en retargeting zouden gaan inzetten, wisten we dat dit touchpoint vaak mobiel gericht zou zijn. Daarom hebben we de website volledig mobile responsive ontworpen en ontwikkeld.
Een mooie samenwerking met een nog mooier resultaat. We zijn erg blij met de strategische en technische kennis die Digital Impact in het project heeft gebracht om onze doelen te gaan bereiken.