Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
De grafische wereld heeft wel wat weg van de wereld van de mode. Trends binnen beide werelden komen en gaan net zo snel als ze opgekomen zijn en andere trends blijven langer hangen en worden een vaste waarde. Nu er steeds meer mogelijk is met HTML/CSS kunnen webdesigners steeds verder gaan met hun ontwerp, bijna niks is meer onmogelijk.

We hebben een aantal trends op een rijtje gezet voor 2019. Deze trends kunnen vanuit 2018 overgewaaid zijn of compleet nieuwe trends waarvan wij voorspellen dat ze groot gaan worden in 2019. Om een lang verhaal kort te maken:

Wat worden de webdesign trends van 2019 volgens ons?

  • Typografie
  • Storytelling
  • Chatbox
  • Broken grid

Typografie

The bigger the better. Deze uitspraak is niet op alle gebieden in het webdesign van toepassing maar wat betreft de typografie kunnen we hier wel met een gerust hart uitspraak over doen. Typografie mag niet onderschat worden, het is, logischerwijs, de meest directe en meest efficiënte manier om te kunnen communiceren met de gebruiker. De typografie heeft in 2018 al een flinke vlucht genomen waarbij websites steeds meer durfde te doen op het gebied van keuze van lettertypes en deze ook met elkaar te kunnen combineren.

Dit komt niet alleen doordat er steeds meer mogelijk is met SVG en CSS maar ook door de wonderlijke wereld van de Google Fonts. De fonts van Google zijn allemaal speciaal voor het web ontworpen en daarbij hebben ze ook de laadsnelheid in het achterhoofd gehouden. Nu kunnen webdesigners met een gerust hart verschillende soorten lettertypes in een titel zetten zonder erover na te hoeven denken of dit niet ten koste gaat van de laadsnelheid van de website (waarvoor we Google hartelijk willen bedanken).

Storytelling

Waar een website “vroeger” vooral een manier was om een soort van online visitekaartje te hebben is het nu zoveel meer aan het worden. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, willen steeds meer bedrijven een verhaal vertellen met hun website, hun bedrijfsverhaal. Wij denken dat deze trend, die in 2018 al in kleine mate is opgekomen, zich in 2019 nog verder zal gaan ontwikkelen.

Deze trend kan op verschillende manieren terugkomen op een website, je kan natuurlijk op verschillende manieren een verhaal vertellen. Je kan bijvoorbeeld veel gebruik maken van video, het persoonlijk maken door gebruik te maken van echte mensen, een proces laten zien hoe je een product maakt. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en om deze reden is het een leuke trend om mee te kunnen spelen. Wil je zelf ook een verhaal vertellen met je product of je bedrijf neem dan vooral contact met ons op om te sparren over hoe wij je kunnen helpen. 

Chatbots

Mensen willen steeds sneller geholpen. Denk bijvoorbeeld eens aan de zelfscankassa’s bij je supermarkt of de chatbots die je online verder helpen op een website, wat een toeval! Die chatbots zijn volgens ons een trend die in 2019 een vlucht zal gaan nemen.

Om terug te komen, gebruikers hebben vaak weinig zin om informatie zelf op te zoeken en verwachten dat dat ofwel via de website snel gevonden kan worden, of dat ze de vraag simpelweg in kunnen typen en dat er een antwoord verschijnt (blame Google). Gelukkig is hier een oplossing voor, de chatbot. Websites gaan steeds meer de kant op van AI en een chatbot is hier een perfect voorbeeld van. Gebruikers kunnen chatten en hebben het idee (of het kan ook zo zijn dat) ze met een echte medewerker aan het praten zijn. Zo maak je je website niet alleen een stuk gebruiksvriendelijker maar ook persoonlijker.

Broken grid lay-out

Deze trend is ook overgewaaid uit 2018 en zullen we in 2019 nog steeds terugzien. Wat wordt er bedoeld met een broken grid lay-out? Een broken grid lay-out is eigenlijk een website die breekt met de traditionele waardes van een website waardoor de website er meer uitspringt en je een eigen identiteit geeft aan je bedrijf. Het laat zien dat je vooruitstrevend bent en anders bent. Keerzijde is wel dat zoveel bedrijven het hebben opgepakt dat het nog maar de vraag is of je ook daadwerkelijk eruit springt met je website of dat je gezien wordt als een “copycat”.

Dit neemt niet weg dat een dergelijke website er nog steeds anders dan anders uitziet, het wordt vooral gebruikt bij creatieve bureau’s omdat deze vaak niet bang zijn om nieuwe dingen uit te proberen en een website te hebben die misschien niet altijd even gebruiksvriendelijk is, maar er wel modern uitziet. 

Conclusie

Een aantal nieuwe trends en een aantal trends die zijn over komen waaien, dat is hoe wij er tegenaan kijken bij Digital Impact. Onze verwachting is dat de websites qua stijl er redelijk hetzelfde uit zullen zien als in 2018 alleen zal er meer op verhalende wijze ontworpen gaan worden en zal het de gebruiker gemakkelijker gemaakt worden om content te kunnen vinden.


Geschreven door

Mark van Domburgh

Mark van Domburgh

Projectmanager & UX/UI Specialist
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!

Newsletter
Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Wij vinden het leuk om nieuws met je te delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwsbrief.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Volg ons op sociale media!

Wij delen regelmatig leuke dingen met betrekking tot Digital! Benieuwd? Volg ons!